Україна обмежила експорт гречки, жита й вівса на час воєнного стану

Україна обмежила експорт аграрної продукції на час воєнного стану. Зокрема, зупинили постачання за кордон гречки, жита та вівса.

Про це повідомив в ефірі національного телемарафону перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

“У відповідному рішенні уряду щодо забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного часу закладена необхідність щомісяця переглядати баланси. Наше міністерство це робить. І по тих позиціях, де ми бачимо критичну ситуацію, ми будемо обмежувати експорт. Наприклад, зараз обмежений експорт гречки, важливого для хлібопекарської галузі жита, вівса”, − зауважив Висоцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше з початку війни – судно з українським зерном завантажили для експорту в порту Румунії

За його словами, уряд моніторить ситуацію з продуктами, експорт яких підлягає ліцензуванню. І не регулюватиме вивезення тих товарів, яких в Україні накопичились значні залишки.

“Ми слідкуємо за ситуацією по тих позиціях, на які діє ліцензування експорту − це пшениця, цукор. Щоб розуміти, скільки їх вивозиться, і не давати вивезти більше, ніж є надлишок. Щодо, наприклад, соняшникової олії чи кукурудзи, яких у нас достатньо, тут регулювання немає”, − пояснив він.

Міністерство аграрної політики в щомісячному режимі оновлює баланси і виносить на розгляд Кабміну питання того чи іншого регулювання, щоб фізично були доступні продукти, перш за все, для споживання українцями.

У Європі через обмеження експорту з України наполовину подорожчала олія. Водночас через таку тенденцію ціни на неї всередині країни можуть знизитися