Для забезпечення продовольчої безпеки в Україні обмежено експорт деяких продуктів

Експорт продукції, дефіцит якої можливий в Україні, на час дії воєнного стану буде обмежено.

Наразі вже обмежено експорт гречки, жита та вівса, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пише Укрінформ.

«У відповідному рішенні уряду щодо забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного часу закладена необхідність щомісяця переглядати баланси. Наше міністерство це робить. І по тих позиціях, де ми бачимо критичну ситуацію, ми будемо обмежувати експорт. Наприклад, зараз обмежений експорт гречки, важливого для хлібопекарської галузі жита, вівса», — зазначив Висоцький.

Він також наголосив, що уряд моніторить ситуацію з продуктами, експорт яких підлягає ліцензуванню. І не регулюватиме вивезення тих товарів, яких в Україні накопичились значні залишки.

«Ми слідкуємо за ситуацію по тих позиціях, на які діє ліцензування експорту, — це пшениця, цукор. Щоб розуміти, скільки їх вивозиться, і не давати вивезти більше, ніж є надлишок. Щодо, наприклад, соняшникової олії чи кукурудзи, яких у нас достатньо, тут регулювання немає. Міністерство фактично в щомісячному режимі оновлює баланси і виносить на розгляд уряду питання щодо того чи іншого регулювання, щоб фізично були доступні продукти, перш за все, для споживання українцями», — сказав заступник міністра.

Як відомо, Кабінет Міністрів затвердив план заходів із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема, уповноваженим органам доручено регулярно відстежувати статистику балансу основних продуктів харчування, формувати обсяги закупівлі продовольчих товарів тривалого зберігання і забезпечувати їх закупівлю, формувати перелік товарів критичного імпорту тощо. Також зазначається, що держава і надалі, на період дії воєнного стану, регулюватиме обсяги вітчизняної с/г продукції на експорт

Раніше повідомлялося, що країни-імпортери агропродукції, насамперед Близького Сходу й Африки, не зможуть обійтися без експортних постачань української сільгосппродукції, оскільки її обсяги фізично неможливо замістити постачаннями з країни-агресора рф або з будь-якої іншої.

Нагадаємо, російські окупанти заблокували в українських портах 90 мільйонів тонн зернових, що в майбутньому загрожує світу продовольчою кризою.

Тим часом російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 тисяч тонн зерна і спробувало продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію.

Станом на 5 травня аграрії України засіяли 80% від запланованих площ під ярі культури ранньої групи. В 12 областях сівба ярих культур ранньої групи повністю завершена.

На кінець сезону 2021/22 в Україні можуть сформуватися перехідні залишки зернових і олійних культур на рівні 25,1 млн тонн – це в 4,2 рази перевищує показник попереднього сезону. За оцінкою аналітиків, це не дозволить вивільнити значну частку місткостей зерносховищ для складування нового врожаю.