Росія вже не готова застосовувати ядерну зброю – західні аналітики

Західні офіційні особи та аналітики кажуть, що, на їхню думку, Росія дійшла висновку, що ціна застосування ядерної зброї будь-якого виду буде недозволено високою.

Зараз Кремль вдає, що утримує США та їхніх союзників від більш активної допомоги Україні, пише Financial Times.

“У них руки зайняті тим, що відбувається на Донбасі, вони дійсно не мають ні сил, ні часу займатися розширенням конфлікту з НАТО або ескалацією конфлікту, тому що вони знають, що ми дуже сильно будемо тиснути”, сказав неназваний європейський чиновник.

Оскільки побоювання Заходу з приводу загрози російського ядерного удару дещо вщухли, США та їхні союзники збільшили летальну допомогу Києву, менше побоюючись відплати з боку Москви, і в останні тижні почали відправляти більш важке озброєння в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії відповіли, чи застосує Путін ядерну зброю у війні проти України

У лютому адміністрація Байдена доручила групі під назвою “Команда тигрів” розробити плани дій на випадок можливих ризиків ескалації, таких як застосування хімічної, біологічної чи ядерної зброї, повідомив офіційний представник США. За словами офіційних осіб, з початку конфлікту Вашингтон не змінив свою ядерну позицію чи рівні боєготовності для Америки та її союзників.

Офіційні особи та аналітики США також не виключають можливості того, що Росія може зрештою застосувати ядерну зброю малої та середньої дальності, здатну досягти України, оскільки її війська зазнають невдач і виснажують свої сили у війні.

Росія вважає, що ядерна зброя допоможе їй уникнути відповідальності за воєнні злочини в Україні. Президент Володимир Зеленський припускає, що РФ десятиліттями вдаватиметься до ядерного шантажу.