ООН: спрогнозувала наслідки для світу блокування українських портів

Якщо негайно не розблокувати українські південні порти, світ чекає глобальна продовольча криза.

Як повідомляє Укрінформ, про це в ефірі канадського телеканалу СВС заявив директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Біслі.

«Трапиться глобальна криза продовольчої безпеки, ціни зростатимуть протягом 6-9 місяців й після цього можливі проблеми із доступністю їжі наступного року», – сказав Біслі.

За його словами, особливо значний вплив відчуватиметься у найбідніших країнах. «Вплив на продовольчу безпеку, особливо у найбідніших країнах, буде величезним. Багаті країни зіткнуться зі зростанням цін, буде складно, але у бідних може йти мова про голод, дестабілізацію та масову вимушену міграцію. Тож ми мусимо забезпечити роботу цих портів», – наголосив дипломат, який щойно повернувся із поїздки до Одеси.

Біслі додав, що ситуація у світі зараз більш напружена, ніж під час «арабської весни» 10 років тому, яка призвела до зміни правлячих режимів у кількох країнах. “По всьому світу вже відбуваються протести через інфляцію та ціни на продовольство, й ситуація лише суттєво погіршуватиметься», – наголосив директор Всесвітньої продовольчої програми.

На його переконання, світова спільнота повинна негайно об’єднатися й забезпечити безперебійну роботу українських портів. “Рішення повинні бути ухвалені протягом найближчих 30-60 днів, аби відновити роботу цих портів. Що б не треба було зробити міжнародній спільноті – це необхідно зробити й негайно”, – зауважив він.

Біслі наголосив, що «весь світ заплатить, якщо українські порти не відновлять роботи, це не лише українська проблема».