Організатор мітингів за відокремлення Закарпаття отримав 12 років в’язниці

Ужгородський міськрайонний суд заочно засудив до 12 років позбавлення волі організатора мітингу під гаслами відокремлення Закарпаття. 38-річний зловмисник був завербований російськими спецслужбами ще у 2015 році, коли перебував у Москві.

Про це повідомила Служба безпеки України у Закарпатській області.

За завданням російських кураторів, йому доручили провести у м.Хуст Закарпатської області акцію протесту під гаслами про «надання Закарпаттю автономного статусу» та «створення самоврядної Республіки Підкарпатська Русь». Зловмисник навіть підшукав кількох знайомих, котрі мали взяти участь у мітингу. Крім того, організував зустріч замовника та виконавця, де останній надав чіткі інструкції для реалізації ворожих планів.

— Служба безпеки України у Закарпатській області

Наразі засудженого оголошено у міждержавний розшук. Він переховується від правосуддя на території РФ. Суд визнав зловмисника винним у правопорушеннях, передбачених ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Раніше 26-річного жителя Калуша Федора Галецького суд заочно засудив на 15 років позбавлення волі за тероризм та сприяння бойовикам так званої «ДНР».

Також на Франківщині до 15 років позбавлення волі засудили двох військових командирів угруповань ОРДЛО, викритих працівниками Прикарпатського СБУ.