“Росія формує “казачьи батальоны” – військовий експерт

Російська армія втратила у війні в Україні до чверті військових. Тому Кремлю вже доводиться проводити приховану мобілізацію. У той же час, всередині самої Росії залишаються вибухові регіони, які не можна оголити. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Січень.

“На чверть російські війська, які зайшли на територію України, вже знищені. Може, навіть більше. Тому Росії зараз доведеться перекидати нові війська з Північного Кавказу. Там знаходяться дві армії 58-ма та 49-та. У 58-й є одна дивізія і дві бригади, у 49-й дві бригади. Вони можуть направити близько 14 батальйонних або дивізійних-тактичних груп. До 30-40 тисяч солдатів”, каже Січень.

Всю свою армію росіяни не можуть задіяти на одній війні, наголошує експерт.

“Бо у них мають залишатися частини, які прикриватимуть кордони та проблемні регіони. Наприклад, Північний Кавказ. Там зберігається загроза, яка заморожена. Як тільки у Росії повторяться процеси, які були у кінці Радянського Союзу, там все вибухне. Далі є Центральний військовий округ. Він прикриває Росію від Центральної Азії. Там Афганістан, який зараз захопили таліби. Також вибухонебезпечне російське Поволжя. У північно-західному регіоні знаходяться Фінляндія та Швеція, які збираються до НАТО. Тому РФ треба зберігати частини на всіх цих напрямках”, каже Січень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Агресор має запам’ятати, куди не можна лізти. Бойові дії будуть перенесені в Росію” військовий експерт

У Росії вже почалася прихована мобілізація, додає експерт.

“Під виглядом укомплектування різних воєнізованих угруповань. Формуються так звані “козачі батальйони”, які потім відправляють в Україну. Збирають якесь “народне ополчення”. Щоб підготувати їх і, можливо, кинути на фронт. Росія також може оголосити загальну мобілізацію, але для цього їм потрібно чимало ресурсів. Є багато стримуючих факторів. Однак Путін може піти на такий крок, наприклад, 9 травня. Тоді їх армія перетвориться на некероване стадо. Щоб мотивувати росіян йти служити в армію, у прикордонних з Україною областях майже кожного дня влаштовують вибухи, чутно постріли”, говорить Січень.

Загалом, ситуація на фронті у стані хиткої рівноваги, пояснює експерт.

“Нам допомагають зброєю та грошима. Заходить важке озброєння. А з іншого боку Володимиру Путіну це все треба довести до кінця. Він не визнає поразки. Бо це справа його життя. Це нагадує час, коли Радянський Союз напав на Афганістан. І ця війна його підірвала, стала причиною розвалу. Тоді керівництво країни також втратило зв’язок із реальністю”, додає Січень.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес припустив, що президент Росії Володимир Путін під час святкового параду 9 травня оголосить масову мобілізацію, щоб завдати вирішального удару по Україні. Одним з аргументів Путіна може стати заклик до нової війни з “нацистами” усього світу.У Кремлі сподіваються, що така мотивація буде достатньою для оголошення загальної мобілізації, оскільки більшість населення РФ перебуває під впливом пропаганди державних телеканалів.