“Лукашенко залежний від Путіна. Може покладатися лише на Москву” – білоруський доброволець

Білорусь зміниться лише тоді, коли до влади прийдуть люди з національними поглядами. Поки країною керуватиме Олександр Лукашенко, на зміни білорусам чекати не варто. Лукашенко повністю залежний від президента Російської Федерації Володимира Путіна. Зараз намагається балансувати й відмежуватися від Кремля, але це йому не вдасться. Про це в коментарі Gazeta.ua розповідає Павал Кулажанка, доброволець, який приїхав захищати Україну від російського вторгнення.

“За 27 років Лукашенко побудував совкову економіку, яка дотаційна й залежна від Росії. Це змінити зараз не може. До того ж західні ринки для Білорусі закриті.

Зараз Лукашенко усміхається Москві, отримує звідти гроші в обмін на територію для їхньої армії. Турбується за власну владу. Бо для нього це життя. Не уявляє себе в жодній іншій ролі, крім диктатора. І тут є питання його особистої безпеки. Не матиме влади, то хто він такий? Старий чоловік із якоюсь кількістю грошей”, – розповідає воїн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Лукашенко бачить як Кремль програє війну й хоче зістрибнути з “Титаніка”” білоруський доброволець

Попри значну прив’язаність до РФ, Лукашенко не вступає у війну повноцінно, бо російські війська зазнають поразки, вважає Кулажанка.

“Росія програє. Це як підтримувати лузера. Відкрито лукашисти не можуть допомагати РФ.

Лукашенко – це така почвара, яка може перезутися 10 разів за день. Тому я не дивуюся жодним його діям. Утримання влади для нього рівне збереженню життя. Тому робитиме що завгодно, балансуватиме між Заходом і Путіним, як робив весь час. Одному каже про покірність, а іншому – простягує руку.

За 30 років багато пострадянських країн пройшли свій шлях до національного становлення. А Білорусь на цьому шляху стримував Лукашенко. І зараз він став заручником цієї ситуації. Сам собі обмежив свободу для маневру.

Залежність збільшилася через санкції Заходу. Після яких міг покластися тільки на Москву.

Тепер бачить як Кремль програє війну і хоче зістрибнути з “Титаніка”, – говорить воїн.

В Україні білоруси сформували в Інтернаціональному легіоні батальйон імені Кастуся Калиновського. 25 березня склали присягу. Допомагали визволяти Київщину від російських загарбників. Тепер частина підрозділу захищає Україну на сході. У Білорусі їм всім загрожує кримінальна відповідальність за найманство.

Від повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України 24 лютого Білорусь виступає партнером країни-агресорки. Військові РФ використовують територію та інфраструктуру країни для власної мети. Звідти обстрілюють українські міста.