“Агресор має запам’ятати, куди не можна лізти. Бойові дії будуть перенесені в Росію” – військовий експерт

Закон про ленд-ліз для України, який прийняли у США, допоможе постачати наступальну зброю та вирішити питання з закриттям неба. Під час Другої світової війни, зокрема, завдяки ленд-лізу союзники змогли перемогти нацистську Німеччину. Чи забезпечить американська програма перемогу Україні у війні з Російською Федерацією і яку тактику зараз готують окупанти – про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Віктор Ягун.

Сподіваюся, що завдяки ленд-лізу матимемо безперебійну поставку всього, що нам треба, говорить Ягун. Закриємо пробіли. Це безпрецедентна ситуація. Востаннє ленд-ліз задіювали у Другу світову війну щодо союзників США насамперед Великої Британії, потім Радянського Союзу. Хоча останній отримав більше через масштабнішу територію. Попри німецьке оточення і бомбардування, Британія змогла встати з попелу і реально вплинути на ситуацію на Європейському континенті. І зрештою разом із союзниками Німеччину вдалося перемогти.

У нас ця ситуація може повторитися?

Не можу уявити, як може бути по-іншому. 43 країни зібралися в одному місці, домовилися про підтримку України. А проти цього одна країна, під санкціями та без високотехнологічної зброї. Як Росія зібралася перемагати? Єдиний спосіб, яким вміє воювати Росія це закидати тілами, гарматним м’ясом.

Завдяки ленд-лізу зможемо отримати наступальну зброю, яку просимо кілька місяців? Зможемо посилити системи ППО?

Ми вже це робимо. Просто всі наші військові керівники просять це не коментувати. Можу сказати, що все вже є в Україні і далі постачатиметься.

Звільнили Київську, Чернігівську, Сумську області остаточно. І стримуємо, і тиснемо на ворога по всіх напрямках

Після ухвалення акту голова Білого Дому зобов’язаний впродовж 60 днів встановити прискорені процедури для доставки зброї. Що буде до цього часу? Росія може зараз кинути всі свої сили на один з напрямків і тимчасово захопити весь Донбас?

У них немає ресурсів, щоб утримувати захоплене, забезпечувати свої війська. Виникає купа логістичних проблем. Це показало їх намагання увійти всюди і скрізь. Спротив української армії був шалений і ми звільнили Київську, Чернігівську, Сумську області остаточно. І стримуємо, і тиснемо на ворога по всіх напрямках. Щоб створити якийсь “кулак” потрібен час і сили, яких немає.

Треба не більше двох тижнів, щоб опанувати нову зброю

Багато експертів говорять, що новою зброєю ще треба навчитися користуватися, а це місяць-два.

Були навчання на території Німеччини. Нашим артилеристам дали можливість вистрілити з американської гаубиці, яку почали постачати. Влучили в ціль з першого пострілу. А потім ще цілий день показували американцям, як можна змінити комп’ютерну програму, яку використовують для скерування снарядів по місцю необхідного ураження. Бо у нас є безпрецедентний досвід воєнних дій.

Нова зброя технологічно складніша, в якихось моментах інакша, але вчитися доведеться точно не два місяці. Треба не більше двох тижнів, щоб її опанувати. Всю військову техніку роблять більш-менш уніфікованою. Свої нюанси є у стратегічних бомбардувальників, атомних підводних човнів, але про це поки що не йдеться. І наші так само би впоралися. Тому що це не Афганістан і не Сирія. Це зовсім інший рівень освітньої підготовки. Це стало здивуванням для багатьох іноземних експертів.

Коли отримаємо потужнішу зброю, зможемо повернутися на свої державні кордони?

Для цього все і робиться. Не тільки, щоб вийти на наші державні кордони. А ще й бити ворога на його території. Про це заявили і міністр оборони, прем’єр-міністр Великої Британії, очільники США. Вони не заперечують використання зброї, яку отримала Україна, по території Росії. Тому що це агресор він має на все життя запам’ятати, куди не можна лізти. Бойові дії будуть перенесені на територію Росії.

Кидають непідготовлених російських бійців і ті гинуть пачками

Росія наступає на Донбасі. Намагаються вийти на адмінмежі Донецької та Луганської областей. Але просуватися виходить дуже складно. Невелике Рубіжне вдалося частково окупувати за майже 60 днів. Чи може посилити наступ?

У них немає чим це робити. Росія має величезні проблеми, у військових відсутня мотивація. У них є можливість тримати фронт на відстані, використовуючи далекобійну артилерію, ракетно-зенітні комплекси тощо. А для безпосередньої участі у контактному бої у них можливості немає. Вони фактично втратили свої боєздатні підрозділи. Щоб підготувати заміну, немає часу. Тому кидають непідготовлених бійців і ті гинуть пачками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Необмежене постачання зброї” коли та як запрацює ленд-ліз США для України

Є думка, що Росія робить хаотичні обстріли для галочки, тому що їм дали завдання відстріляти певну кількість ракет.

У них є певна система. Намагаються бити по підприємствах військово-промислового комплексу. Але системи їхніх ракет або застарілі, або незрозуміло що з ними сталося, бо часто не влучають у цілі. Росіяни намагаються потрапити у наші логістичні центри, інфраструктурні об’єкти. Перекрити нам залізничні шляхи. Логіка певна є. У них до 40 відсотків ракет о поганої якості, які не потрапляють туди, куди їх запускали.

Росія не має запасів якісного озброєння. Переважно вони демонстрували зразки на парадах та виставках. Але не у війську. Як показала практика, навіть сучасного за їх мірками озброєння недостатньо, щоб вирішувати завдання.

Якщо звичайну зброю довели до такого стану, що ж там відбувається з високотехнологічним озброєнням? З підводними човнами, ракетними військами стратегічного призначення

Російська військова міць це просто велика піар-акція?

Всі розуміють, що немає ніякої російської міці. У світі тепер занепокоєні не ядерним компонентом Росії, а його якістю. Бо якщо звичайну зброю довели до такого стану, що ж там відбувається з високотехнологічним озброєнням? З підводними човнами, ракетними військами стратегічного призначення. Там може бути така ж сама жахлива ситуація, що вони можуть самі себе в якийсь момент підірвати.

Яка загалом зараз стратегія Кремля?

Вони кожного тижня її змінюють. Спочатку за три дні мали захопити Київ і поставити там свою владу, зробити з України ще одну Білорусь. Зараз у них зовсім інша логіка виснажують Україну. А після того, як прийняли рішення про ленд-ліз, суттєву фінансову допомогу та конфіскацію і передачу Україні російських ресурсів, я хочу подивитися на потуги Росії, яка спробує йти на своїм планом. Все йде до того, що РФ в якийсь момент надірветься економічно. Тому що політично там нічого неможливо зробити. Це хворе суспільство. Його треба лікувати.

У світі сподіваються, що саме економічний тиск призведе до того, що росіяни зрозуміють, що не можуть купити хліба і щось йде не так

Чи можна сподіватися на російський бунт?

У Росії всі надзвичайно вірять своєму вождю. Для них слово першої особи важить набагато більше, ніж все решта. У світі сподіваються, що саме економічний тиск призведе до того, що росіяни зрозуміють, що не можуть купити хліба і щось йде не так. Як це відбулося під час Першої світової війни, у 1917-му році, коли частина російського суспільства опинилася за межею існування.

До російського народу не дійде, що вони не праві. Натомість подумають, що раз щось йде не так, давайте поміняємо вождя. Мітингувати готове до 10 відсотків суспільства. Вони не спроможні провести ті протести, які змінять плани Кремля.

Щоб взяти Одесу, росіянам потрібне угруповання, яке може здійснити десантні операції. Вони не спроможні зробити це без крейсера “Москва”

Російський виконувач обов’язки командувача військ Центрального військового округу Рустам Міннекаєв заявив, що почалася “друга фаза спецоперації” в Україні. Її мета – “встановлення повного контролю над Донбасом та Південною Україною і коридор до Криму”. Аби це втілити, треба взяти Одесу і Миколаїв – як нам цього не допустити? Чи є Росії здатність це зробити?

Немає. Це показує та сама Чорнобаївка, яку вони не можуть взяти. Миколаїв стоятиме і надалі. Щоб взяти Одесу, їм потрібне угруповання, яке може здійснити десантні операції. Вони не спроможні зробити це без крейсера “Москва”, який прикривав би з повітря. І без морської піхоти, яку вони фактично ліквідували під Києвом, яку знищують зараз під Маріуполем. У Росії немає такої кількості техніки і людських ресурсів, щоб взяти Одесу. Не можуть відрізати нас від моря. Те, що втратили “Москву” це катастрофа глобального порядку. Це був єдиний корабель, який міг захистити їх угруповання на морі від ударів з повітря.

Питання стоїть, чи зможуть окупанти утримати Херсон. Я так само сумніваюся. Там вони фактично притиснені до Дніпра і їх угруповання у дуже невигідному становищі вся територія прострілюється.

Росія хоче, щоб ми нібито напали на Придністров’я. Показати Україну в очах світової громадськості як агресора, який воює на чужій території.

У Придністров’ї відбуваються російські провокації. Кажуть, ніби готуються звідти йти на Одесу. Наскільки реальний такий крок?

Там немає сил, щоб йти на Одесу. У Придністров’ї, якщо дуже побажати, можна назбирати до 10 тисяч людей. Які явно не мотивовані наступати на Одесу, де їх зустрінуть мотивовані і добре підготовлені військові. Які завершать всю історію із Придністров’ям раз і назавжди. При чому ми навіть не будемо переходити кордон. Саме цього хоче Росія, щоб ми нібито напали на Придністров’я. Щоб показати Україну в очах світової громадськості як агресора, який воює на чужій території. Нам це не потрібно. І самі придністровці у неформальних контактах кажуть, що це провокації з боку російської агентури. Точно не хочуть вступати у війну, бо розуміють, що тоді Придністров’я перестане існувати як самостійна структура.

Росіяни закріплюються на півдні. Експерти говорять, що наша влада допустила помилки під час оборони того ж Херсону. Чи реально можна було захистити південь? Як вдалося захопити Херсон так швидко?

У мене так само багато питань виникало по півдню. Я не знаю, що у нас за сили там були і чи справді ми могли щось прикривати. Але загрозу треба було розуміти і підривати мости. Треба було мінувати всю цю територію і готуватися до тривалої оборони. На жаль, цього не зробили. Ми втратили південь за рахунок того, що росіяни вийшли з Криму. Зараз це не на часі розбирати.

Я сподіваюся, що ми дійдемо до Кубані і нас нічого немає стримувати. Ми теж можемо захопити Бєлгород і казати про Бєлгородську народну республіку. Це тактика ще Радянського Союзу, коли вони створювали псевдоуряди, перед тим, як захопити інші країни.

У росіян немає бойових генералів. Є м’ясники

Декілька тижнів тому Путін призначив нового генерала, який керує війною в Україні, бо змінили плани після провалу наступу на Київ. Очолив Олександр Дворніков, командувач Південним військовим округом. Він керував звірствами в Сирії. Що нам чекати від цього?

Нічого. У росіян немає бойових генералів. Є м’ясники. Це люди, які за все своє життя не мали бойового досвіду, лише каральний. Починаючи з Афганістану, Чечні, Сирії. Навіть війна у Грузії була каральною. Вони вперше в історії за останні 40-50 років зіткнулися з регулярними бойовими частинами. І отримують нищівну поразку. І це призначення немає жодного значення. Бо росіяни не розуміють, що таке сучасна війна. Вони всі виховані на міфах Другої світової, на тому, як воював Жуков. А робив він це просто масою людей. Щоб перетнути Дніпро його учень Ватутін втопив там пів мільйона людей. Це все, що вони вміють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Імітація другого фронту” експерт пояснив навіщо Росії провокації у Придністров’ї

Ворог змінив тактику – повільне просування піхоти і бронетехніки після роботи артилерії/авіації. Поки це не дає швидких результатів. Наскільки може бути успішним у майбутньому? Як довго так може тривати? Що ми можемо протиставити?

Нам потрібно закрити питання з їхньою авіацією. Якщо вони піднімають авіацію, це, як правило, закінчується тим, що один-два літака та гелікоптера втрачають. У них небагато льотчиків, які спроможні здійснювати бойові вильоти. Росія їх з кожним днем все більше втрачає. Сили ППО покращуються. На південь України стягнули комплекси С-300, які ми отримали від Словаччини. Найближчим часом отримаємо інші системи, які спроможні зупинити ворога у повітрі. Через якийсь період у нас з’являться літаки, які Росія не зможе збивати. Проблем у окупантів з кожним днем збільшується, а у нас зменшується.

Зараз всі кажуть, що деблокувати Маріуполь неможливо. А що має змінитися, щоб ми могли зменшити тиск на це місто?

Маємо наступати. Звільнити Мелітополь, Бердянськ, Херсон. Якщо буде наш широкомасштабний наступ, то окупанти самі відійдуть від Маріуполя.

У той день, коли почнемо домовлятися з Путіним, можна точно сказати, що ми програли війну

Як врятувати цивільних? Місто крім обстрілів загрожує екологічна катастрофа і страшні хвороби через антисанітарію та тіла, які швидко розкладаються при потеплінні.

У той день, коли почнемо домовлятися з Путіним, можна точно сказати, що ми програли війну. Будь-яка територія, яку захоплюють росіяни і звідки їх не вибивають на початок переговорів, надовго залишається за Росією. Це доведено і територією Фінляндії, і Калінінградом, і 20 відсотками території Естонії, це і Грузія, і Придністров’я. Зупинимося на певній лінії розмежування, а наші люди опиняться в окупації.

У нацистській Німеччині повторювали, що жодна бомба на Рейх не впаде. Я би передав саме таке вітання громадянам Росії

Росія посилює ракетні обстріли центру, заходу України, прилетіло в центр Києва. Чому зараз вдаються до таких кроків?

У них не залишилося інших аргументів. Тільки ракети, які можуть літати далеко. Якщо найближчим часом ракета впаде у російськомі місті, у людей виникнуть питання. Я пам’ятаю, як у нацистській Німеччині повторювали, що жодна бомба на Рейх не впаде. Я би передав саме таке вітання громадянам Росії.

Ви казали, що переворот у Кремлі неможливий. І наступник Путіна продовжить війну. Як маємо діяти після нашої перемоги, щоб убезпечити себе від Росії?

Якщо будемо спроможні дати адекватну відповідь. Зокрема ракетами, які діставатимуть у центри керування у Москві, Петербурзі і навіть за Уралом. Тоді жоден телепень більше не прийме рішення лізти через наш кордон.