У Польщі заявили, що не підтримають мирної угоди про здавання РФ території України

Польща хоче бути гарантом безпеки України поряд з іншими країнами на прохання Києва.

Варшава водночас не підтримає жодної мирної угоди, яка означатиме втрату Україною своєї території. Про це заявив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох в інтерв’ю Gazeta.pl.

Президент Республіки Польщі Анджей Дуда й польський уряд вирішили, що країна “не ухилятиметься від відповідальності” та планує бути гарантом її безпеки.

“Зараз ми обговорюємо проєкт угоди між Україною та державами-гарантами”, – сказав Кумох.

Якщо досягнуть мирної угоди, то Польщу цікавитиме лише та, яка “гарантуватиме територіальну цілісність України та її незалежність і на неї погодяться українці”, заявив голова Бюро.

“Ми не ухилятимемося від відповідальності, я запевняю: не підтримаємо жодної мирної угоди, яка передала б Україну Росії. Не місце Чемберлену (прем’єр-міністр Великої Британії, який пішов на поступки Гітлеру 1938 року. – Gazeta.ua)”, – підкреслив він.

Кумох зауважив, що РФ хотіла б, щоб гарантії безпеки України були повторенням Будапештського меморандуму 1994-го, додатково – щоб Київ визнав втрату Криму й Донбасу. Він назвав ці вимоги “смішними” й “нахабними” з огляду на те, що країна-окупантка на початку агресії вимагала також демілітаризації України, чия армія зараз у боях розбила значну частину російських військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переговори з Росією йдуть дуже складно, гарантом треба залучити Китай – Кулеба

За словами Кумоха, ні Україна, ні Польща та інші країни не хочуть припинення вогню без відведення російських сил. Оскільки це означатиме можливу чергову війну.

“Росіяни позначатимуть у себе на мапах: 2014 рік – Крим і частина Донецької та Луганської областей, 2022 рік – чергові здобутки. А Путін залишить заповіт із фразою Суворова: “Мої потомки, прошу брати з мене приклад”. І так зване збирання руських земель триватиме”,- зауважив він.

Керівник Бюро переконаний, РФ треба здолати й вона має усвідомити, що політика мілітаризму та імперіалізму програла.

“Як до Німеччини після Другої світової війни прийшло протверезіння і вона стала важливим елементом європейської політики, так і Росія внаслідок поразки в Україні мусить відмовитися від перспективи завоювань. Їй потрібно очиститися, як-от Німеччині”, – констатував Кумох.

На його думку, те, що російський диктатор Володимир Путін зараз робить в Україні, неможливе без підтримки в російському суспільстві. Тому весь цивілізований світ вимагає від росіян “трохи більшого, ніж сидіти тихо”.

Кумоха запитали, чи коли-небудь засудять Путіна. Він підкреслив, що свого часу не вірив, що буде змога засудити експрезидента Сербії Слободана Мілошевича, а це вдалося.

“Путін як політик уже в чомусь приречений (на поразку. – Gazeta.ua), бо має репутацію злочинця. У політичному сенсі не має значення, сидітиме він чи ні. Я переконаний, що ця війна й поразка послаблять його владу, якщо не закінчать її”, – наголосив Кумох.

Польський чиновник висловив упевненість, що Україна переможе у війні з РФ. А Польща буде одним із найважливіших партнерів Києва, який після війни допомагатиме відбудувати Україну.

Польща повідомила, що готова захищати авіапростір Словаччини, якщо країна передасть Україні літаки МіГ-29. У Словаччини нині є 12 літаків.

На початку місяця в країні заявили, що розглянуть можливість надання літаків, щоб допомогти Україні захиститися від вторгнення російських сил, якщо вдасться організувати альтернативний захист її власного повітряного простору.