Нацисти знищили всіх євреїв у місті на Львівщині: цей день в історії

У місті Броди на Львівщині 1 травня 1943-го нацисти знищили 9 тис євреїв у гетто.

В роки німецької окупації на території Львівщини нацисти утворили гетто, табори примусової праці, тюрми. Об’єктом терору й геноциду стала чисельна єврейська громада Галичини. 1 липня 1941-го німецька армія увійшла в місто Броди на Львівщині. Населення міста становило 22 тис. осіб, половина з яких були євреї. Решта українці та поляки.

У Бродах створили перший юденрат. “Єврейська рада” – колаборатський орган самоуправління у єврейських гетто під час нацистської окупації. До повноважень юденрату входило забезпечення господарського життя і порядку в гетто. Перша депортація єврейського населення з Бродів до Белжеця відбулася 19 вересня 1942 року. Багато євреїв вбили у їхніх домівках або на вулицях. Від 2 до 4,5 тис. осіб зібрали на ринковій площі у центрі міста та примусово вивезли до “табору смерті”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили концентраційний табір, де проводили експерименти над людьми

1942-го гетто в Бродах обгородили колючим дротом. Будь-які контакти місцевих мешканців з євреями у гетто були категорично заборонені. Денна норма хліба становила 80 гр, поширилася епідемія тифу. Взимку від голоду та хвороб у гетто померло близько 1,5 тис. осіб.

Акція з остаточної ліквідації гетто розпочалася 1 травня 1943-го. Члени підпільної групи відкрили вогонь по охороні. У відповідь німецька охорона розпочала масовий обстріл всього гетто. Багатьох євреїв спалили живцем, інші були розстріляні на вулиці чи в лісі поблизу містечка. З 10 тис. єврейського населення Бродів вижили 88 осіб.

Війська Третьої армії США 11 квітня 1945 року звільнили в’язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара. Відтоді відзначають Міжнародний день звільнення в’язнів фашистських концтаборів.