Регулятор перевірить швейцарський банк, який дозволяв росіянам обходити санкції

Швейцарський регулятор фінансового ринку та банківської системи FINMA проведе перевірку банку CIM Banque.

Про нього йшлося в розслідуванні “Схем” щодо обходження санкцій, накладених на Росію.

CIM Banque допомагає громадянам РФ відкривати мультивалютний рахунок та оформлювати віртуальні й пластикові картки Visa/Mastercard.

FINMA у відповідь на запит журналістів пообіцяли вивчити діяльність банку. Речник регулятора Вінсент Матіс сказав, що публічно вони не коментують конкретні справи, які розглядають.

До регулятора звернулись українські юристи.

“Ми попросили провести перевірку дотримання законодавства про введення санкцій, які прийняла Швейцарія, а також законодавства про запобігання легалізації доходів отриманих злочинним шляхом, фінансування терористів. Ми базуємось на тому, що в інтернеті швидко поширюється інформація, що цей банк дозволяє обходити санкції”, – пояснив директор з інновацій юридичної фірми “Юскутум” Петро Білик.

Юристи звертають увагу на те, що CIM Banque недостатньо ретельно перевіряє клієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Сардиніїї арештували віллу російського банкіра, наближеного до Путіна

“Ми вважаємо, що були недостатньо адаптовані AML, KYC процедури (know your customer, ідентифікація клієнта та перевірка його благонадійності) через те, що росіяни можуть відкривати рахунки. Санкції введені не проти всіх росіян, санкції введені проти певних осіб, чиновників, олігархів, банків. Також введені санкції проти фінансової системи Росії, відключено SWIFT для певних банків, відключено VISA, MasterCard, Google Pay, Apple Pay. Також росіяни торгують європейськими картками в різних Telegram-групах та даркнеті. Тому відкриття таких карток без достатньої ідентифікації, може бути порушенням AML законодавства”, – каже Білик.

Амстердамський торговий банк, дочірню фінансову установу підсанкційного російського “Альфа-Банку”, визнали банкрутом. Фінансові проблеми банку пов’язані з масовим відтоком клієнтів.