Норвегія закриває кордони для російських машин і порти для кораблів

Уряд Норвегії вирішив закрити сухопутний кордон для вантажівок з Росії, а також порти – для російських кораблів.

Про це повідомляє CNN з посиланням на заяву міністерки закордонних справ Норвегії Аннікен Гуітфельдт.

Але Осло робить виняток для рибальських суден. Це означає, що два із трьох заходів російських суден до Норвегії можуть продовжуватися у колишньому режимі. В уряді країни наголосили, що ЄС так само зробив виняток для рибальських суден.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина погодилася на санкції проти Сбербанку й російської нафти

Прикордонна станція Стурскуг на кордоні між Норвегією та Росією буде закрита для перевезення всіх товарів, перерахованих у списку санкцій ЄС.

“Ми запроваджуємо п’ятий пакет санкцій ЄС у Норвегії. Це означає, що Стурскуг ми одразу закриємо для вантажних перевезень, що буде запроваджено заборону перевезення низки хімічних речовин. Ми робимо один виняток, і це для Шпіцбергена, тому що там маємо Договір про Шпіцберген. До тих, хто його підписав, ставитимуться однаково”, – заявила Гуітфельдт.

Російські судна не зможуть заходити до Норвегії з наступних вихідних.

Договір про Шпіцберген надає Норвегії суверенітет, тобто право керувати Шпіцбергеном, але всім сторонам, які підписали договір, буде дозволено здійснювати там безперешкодну діяльність. Радянський Союз підписав договір у 1925 році, а Росія вирішила продовжувати його дотримуватися у 1992 році.

За статистикою, торік у порти Норвегії зайшли 978 російських рибальських суден. Берегова адміністрація Норвегії підтвердила, що картина руху у першому кварталі 2022 року була приблизно такою самою.