Переселенцям із восьми областей платитимуть 2-3 тис. грн: перелік громад

Затвердили оновлений перелік громад, на основі якого внутрішньо переміщеним особам виплачуватимуть 2-3 тис. грн із 1 травня.

Перелік не є фіксованим документом. Його регулярно оновлюватимуть, зазначила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

До переліку ввійшли вісім областей станом на 27 квітня. Це територіальні громади Дніпропетровської (дві громади), Херсонської (49 громад), Харківської (51 громада), Миколаївської (чотири громади), Донецької (66 громад – усі), Луганської (37 громад – усі), Одеської (одна громада) й Запорізької (49 громад) областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість біженців з України може зрости до 8,3 млн – ООН

Перелік формують за погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Є три критерії, на які спираються:

– території, що є тимчасово захопленими;

– території, що перебувають в оточенні (блокуванні);

– території, на яких тривають активні бойові дії.

“Громади Донецької та Луганської областей у цьому переліку в повному складі. Тобто з 1 травня всі внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані в цих громадах, гарантовано отримають грошову допомогу від держави”, – ідеться в повідомленні.

В Україні з травня зменшили перелік категорій внутрішньо переміщених осіб, які отримуватимуть виплати. Виплати отримуватимуть лише ті ВПО, хто проживає там, де зона бойових дій і не може туди повернутися. А також ті, у кого пошкоджене майно.