Українські митці створили шеврон для “Привида Києва” – знаки сповнені символізму

Українські художники створили унікальний шеврон для льотного складу Васильківської бригади повітряної тактичної авіації. Має напис “Привид Києва” – за псевдо пілота-винищувача, який за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну став легендою. На шевроні – літак і українські символи.

Про це Facebook написала мисткиня Ірина Костиренко. До створення долучились художник Андрій Даценко, Юлія Даценко та Катерина Говорун.

“Нарешті я можу похвалитися шевроном, який ми створили для “Привида Києва” 🇺🇦❤️
Ми придумали понад двадцять варіантів цього знаку, кожен з яких був сповнений глибинного символізму. Але вирішили обрати цей, бо він вирізнявся з-поміж інших своєю лаконічністю та чітким змістом”, – розповіла художниця.

Мисткиня пояснила, що у шевроні використали символіку, яка фігурувала в давній геральдиці.

“Кожен з його елементів має важливе символічне та історичне значення:
▫️Винищувач уособлює собою “повітряний щит” міста, а також майстерність та силу наших пілотів, які щоденно боронять кордони нашого міста.
▫️Лук зі стрілами символізує собою військову звитягу міста. Вперше він з’явився на гербі Києва ще у 1500 році, що було зумовлене історичними подіями того часу місто постійно захищалося від ворожих нападів.

▫️Тризуб же здавна вважався символом київських князів, а вже у ХХ столітті став знаком модерної України. Він є символом давності, могутності та незалежності нашої держави. Отже, винищувач, тризуб, лук зі стрілою нове уособлення повітряної міці нашого міста. Віримо у перемогу, ЗСУ та нашого “Привида”!” – написала Ірина Костиренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У вінку з чорних троянд: авторка “анімешних” портретів українських міст присвятила малюнок Чорнобилю

Художниця у своїй творчості часто використовує стародавні українські образи, синтезуючи їх з сучасними стилями та техніками книжкової ілюстрації.

З самого початку повномасштабної війни створює присвяти українським містам.

Нещодавно опублікувала в Instagram роботу, яку присвятила боротьбі України проти загарбників. На картині – дівчина з шаблями, над якою зображені різні фази Місяця.

“Допоки твоє серце пече гартуй його вогнем і мечем! Вогонь у наших серцях впевнено веде Україну до перемоги. Щодень ми все ближче до цього, адже єдині у своєму бажанні за всяку ціну захистити свою країну та свою родину. У цій єдності наша сила, у ній ми знаходимо ще більше міці, натхнення та віри у перемогу, жахаючи ворогів та дивуючи увесь світ”, – підписала мисткиня.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Iryna Kostyrenko (@catmadness)

У коментарі Gazeta.ua Ірина Костиренко розтлумачила, що символи на картині уособлюють силу й нескоренність України.

“Жінка з козацькими шаблями, зображена на ілюстрації, символізує собою вільну, нескорену Україну, що готова за всяку ціну боротися за свою незалежність. Її одяг, тіло і зброя заплямовані кров’ю ворогів, що прийшли сіяти біль і ненависть. Вона не знає пощади і готова битися до останнього, щоб врешті викорінити цю погань зі своєї землі”, – пояснила авторка.

У зображенні художниця використала давні українські символи.

“На її вишиванці елементи дерева життя, на обличчі восьмикутна зірка (ружа). Це найдавніші і найважливіші українські символи, які уособлюють собою порядок, що протистоїть хаосу, життя і добробут. Над жінкою зображені фази місяця, вони символ оновлення, змін та переродження. Всі ці елементи пов’язані між собою та символізують боротьбу українського народу за незалежність та його одвічне переродження скільки б нас не намагалися знищити, ми знов і знов постаємо з попелу”, – пояснила Ірина.

Текст під ілюстрацією цитата з пісні Олександра Чемерова та Євгена Галича “Досить”.

“Ці слова дуже зрезонувати з ілюстрацією, тому я вирішила їх додати до неї”, – пояснила Ірина Костиренко.

“Привид Києва” – легендарний льотчик Васильківської бригади. За неофіційними даними – знищив більше 20 ворожих літаків. За непідтвердженою інформацією – “Привид Києва” – збірний образ пілотів Васильківської бригади повітряної тактичної авіації, які збивають літаки росіян над столицею.