Reuters: ЄС розгляне питання нафтового ембарго проти Росії

Уряди країн Європейського Союзу розглянуть питання про накладення нафтового ембарго на Росію через її напад на Україну під час низки самітів, у тому числі за участі президента США Джо Байдена, пише Reuters, констатує zn.ua.

"Ми працюємо над п`ятим раундом санкцій, і пропонується багато нових імен", – повідомив високопоставлений дипломат ЄС на умовах анонімності, оскільки обговорення не є публічними.

Обговорення розпочнуть між міністрами закордонних справ ЄС у понеділок, перш ніж Байден прибуде до Брюсселя в четвер на саміти з 30 союзниками по НАТО, а також у форматі ЄС і G7, включаючи Японію.

Головним питанням буде відмова від російської нафти країн Євросоюзу. На ембарго наполягають країни Балтії, а основним противником є Німеччина, яка більше за інші європейські країни залежить від російських енергоносіїв.

Водночас, як зазначили співрозмовники Reuters, вирішальною в цьому питанні може стати позиція Франції, яка головує в ЄС. Щоправда представник президента Франции Еммануеля Макрона зазначив, що хоча деякі країни «чутливіші до питання нафти і газу», у питанні санкцій проти Росії табу немає.

Через те, що Росія розв’язала повномасштабну війну проти України, США відмовилися від російської нафти. Щоб знизити залежність від газу РФ, Німеччина домовилася про співпрацю в енергетиці з Катаром. Знищити залежність від російського газу та нафти неодноразово закликав і прем`єр Британії Борис Джонсон: він вважає, що Росія дозволяє собі нападати на інші країни, зокрема, тому, що впевнена: західні країни залежать від її нафти та газу, і не зможуть нормально протистояти її діям.