3% біженців не планують повернутися в Україну – опитування

3% українців не планують повернутися додому після завершення війни, яку веде РФ проти України.

Натомість 43% опитаних хочуть повернутися до рідних домівок. Такими є результати дев’ятого загальнонаціонального опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” 26 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість біженців з України може зрости до 8,3 млн – ООН

20% дорослого населення відповіли, що їм довелося змінити місце проживання після 24 лютого у зв’язку з вторгненням Росії на територію України. Найбільше тих, хто змушений виїхати, у східних регіонах (58%) і серед молоді (33%).

З початку квітня, за даними опитування, зменшилася кількість тих, хто планує повертатися додому найближчим часом (з 29% до 22%). Водночас побільшало тих, хто хотів би повернутися, але трохи пізніше (24% до 31%). Майже не змінилася кількість тих, хто має намір повернутися додому, але після завершення війни (43%).

Соціологічна група “Рейтинг” проводила опитування серед населення України від 18 років у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму й Донбасу. Опитали 1 тис. респондентів. Метод опитування – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,1%.