2 вересня вшановуємо мучеників, які жорстко постраждали за Христа

2 вересня церква вшановує пам’ять мучеників Севіра, Мемнона та ще 37 мучеників, які постраждали у Філіппополі за часів імператора Діоклетіана.

Gazeta.ua пропонує детальніше дізнатися про мучеників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменинники 2 вересня: у кого сьогодні День Ангела та як назвати дитину

За тверде і безстрашне сповідання віри в Христа святого Севіра стругали залізними гаками. Потім на пальці його рук надягли розпечені персні і оперезали розпеченим залізним поясом. Після цих мук святого обезголовили.

Коли правитель дізнався, що мученик Севир навернув до Христа сотника Мемнона, то наказав також мучити його. Мученика Мемнона розтягнули і вирізали зі шкіри на його спині три ремені. Разом з ним постраждали ще 37 мучеників. Усім їм відрубали руки і ноги і кинули в палаючу піч.

Тропарь

Мученицы Твои, Господи, во страданиих своих венцы прияша нетленныя от Тебе, Бога нашего: имуще бо крепость Твою, мучителей низложиша, сокрушиша и демонов немощныя дерзости. Тех молитвами спаси души наша.

За народним календарем сьогодні День Самуїла. Він вважався покровителем чоловіків. Тому 2 вересня господині намагалися приготувати багато смачних страв і всіляко догодити чоловікові.