8 вересня вшановують покровителів подружжя

У середу 8 вересня православна церква східного обряду вшановує мучеників Адріана та Наталію, і з ними ще 23-х інших, що постраждали за віру.

Адріан та Наталія жили в III-IV століттях в Нікомидії. Одружилися та встигли прожити в щасливому шлюбі лише рік. За часів імператора Максиміана відбувалися гоніння проти християн. Правитель оголосив нагороду язичникам за кожного християнина, якого приведуть на суд.

Якось імператору доповіли, що в гірській печері неподалік міста ховаються християни. Максиміан послав військо, яке справді знайшло 23-х християн. Доправивши в місто, людей нещадно побили. Правитель наказав допитати затриманих в суді та кинути в темницю, де тримати до скорої смерті. Серед урядовців, які засідали в судилищі, головував 28-річний чоловік на ім’я Адріан. Він зацікавився вірою, за яку християни готові були прийняти мученицьку смерть. Його серце загорілося любов’ю до Христа Спасителя і він попросив, щоб його ім’я також вписали в число ув’язнених. Сказав: “Я відсьогодні християнин і з радістю прийму смерть за Христа”.

Попри вмовляння імператора відректися від віри та викреслити своє ім’я зі списку, Адріан залишився непохитний. І відмовився молитися язичницьким богам про прощення. За це був закутий у кайдани та кинутий до в’язниці.

Адріанова молода дружина Наталія, дізнавшись, що чоловік став християнином і ув’язнений, дуже зраділа і славила Бога, бо й сама була християнкою. Наталія поспішила в темницю, і, зустрівши свого чоловіка, обцілувала його кайдани, словами втішала та укріпляла його в вірі: “Блажен ти, дорогий муже мій, що увірував у Христа, бо придбав безцінне багатство. Не шкодуй за земним: ні краси, ні молодості, ні багатства. Все земне – прах і тління. Богу угодна тільки віра і добрі діла, віра в Христа – нагорода небес”.

За порукою інших мучеників Адріана відпустили з темниці повідомити дружині про день страти. Наталія подумала, що її чоловік відрікся від Христа. тому його відпустили на свободу, тож не хотіла впускати додому. Адріан переконав дружину, що він не тікав від мук, а прийшов сповістити її про день своєї кончини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 7 вересня: кому сьогодні моляться православні віряни

Після повернення до в’язниці Адріана піддали мукам. Наталія не припиняла зміцнювати чоловіка, просила його принести першу молитву Богу за неї, не примусили вийти заміж за язичника після його смерті.

Кат наказав відбити святим кінцівки на ковадлі. Наталія, побоюючись, щоб чоловік, бачачи страждання інших мучеників, не отримав сумніву, просила мучителів почати страту з нього, навіть сама допомагала класти його руки і ноги на ковадло.

Тіла мучеників хотіли спалити, але налетіла сильна гроза, і піч згасла. Багато катів були вбиті блискавкою. Свята Наталія взяла собі руку свого чоловіка і зберігала в будинку.

Незабаром тисяцький армії просив у імператора дозволу взяти шлюб з Наталією – та була молода й багата. Але вона втекла до Візантії. Там молилася на могилі свого чоловіка. Адріан явився уві сні святий і сказав, що скоро вона упокоїться Господом. Безкровна мучениця, виснажена попередніми стражданнями, дійсно, незабаром померла.

Святих Адріана та Наталію християни вважають покровителями подружжя.

8 вересня молитовно згадують також пам’ять священномученика Петра (Івлєва); священносповідника Георгія (Коссова), пресвітера; священномученика Віктора (Еланського), пресвітера; новомучеників Петра (Бордона) та Дмитра (Морозова); священносповідника Миколу (Могилевського); блаженну Марію (Федіну).