24 вересня день янгола у власників дуже популярних імен

24 вереня День янгола відзначають власники імен Дмитро, Роман та Сергій.

Gazeta.ua пропонує дізнатися більше про значення та походження цих імен, а також обрати яскраву листівку для причетних до свята.

Дмитро – українське чоловіче ім’я, як уважають, пов’язане з ім’ям Деметри, богині землі й родючості із давньогрецької міфології. Перекладається приблизно так: “Той, хто належить Деметрі”. Слов’янізована форма грецького імені Деметріос.

Ім’я Роман має латинське походження та означає римлянин. А от з давньогрецької мови перекладається як “сильний” та “міцний”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 22 вересня День янгола відзначають власники 10 імен – кого вітати

Сергій – чоловіче ім’я, походить від давньоримського родового імені Sergius, також присутнє у святцях як власне ім’я. Воно не має однозначного трактування. Можливо, походить від давнішого етруського імені. Можливо, ім’я має етимологічний зв’язок із словами servus – “служитель”, “раб” або servator – “захисник”.

24 вересня Православна церква вшановує пам’ять святої Феодори Олександрійської. Жінка прославилася надзвичайною вродою та мужнім характером.

Вона була щаслива в шлюбі, але один заможний чоловік, вражений красою Феодори, намагався схилити її до зради. Феодора весь час відмовляла. Багатій обманом звабив жінку. Коли зрозуміла, що зрадила, то від сорому пішла в монастир. Аби її не знайшли, обрізала волосся та назвалася чоловічими іменем.