21 банк в Україні став збитковим

У січні-червні українські банки показали від’ємний фінансовий результат 4,6 млрд грн.

У другому кварталі чистий збиток сягнув майже 4,5 млрд грн, повідомляє Forbes.

На 1 липня із 68 платоспроможних банків 47 були прибутковими й отримали чистий прибуток 10 млрд грн, 21 збитковим на 14,6 млрд грн.

Темпи зростання чистого процентного доходу вповільнилися з 35% у січні-лютому до 19% за березень-червень у річному вимірі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетманцев заявив про податок авансом

Усі великі банки пропонували позичальникам “кредитні канікули”, деякі фінустанови тимчасово знизили ставки за споживчими кредитами. Це призвело до різкого скорочення процентних доходів у роздрібному сегменті.

Слабкий попит на банківські послуги обмежує комісійні доходи банків. Чистий комісійний дохід скоротився за березень-червень на 35% р/р (розрахунковий рахунок), порівнюючи зі зростанням на 15% р/р у січні-лютому.

Операційний результат банків залишався позитивним: чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви за підсумками другого кварталу становив 33,5 млрд грн проти 23,5 млрд грн за аналогічний період минулого року.

Через російську агресію щомісячний дефіцит в Україні становить $5 млрд, сказав президент Володимир Зеленський про стан економіки.

Майже 40% підприємств повністю або майже повністю припинили роботу з 24 лютого.

Аби не допустити дефолту іноземні кредитори відгукнулися на прохання України й заморозили на два роки виплати за міжнародними облігаціями майже на $20 млрд.