20-км зона вздовж кордону замінована – Монастирський про Сумщину

З деокупованих регіонів Сумська область залишається найбільш замінованою.

20-кілометрова смуга вздовж державного кордону повністю замінована. Про це під час телемарафону сказав міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Він відвідав Сумщину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти накрили Сумщину з мінометів, САУ та РСЗВ: показали наслідки

“Сумщина має понад 500 кілометрів державного кордону з ворогом. Тут постійно відбуваються обстріли з території держави-терориста. Сумщина найбільше з деокупованих територій залишається замінованою – понад 47% її території було заміновано. Зараз це острівці, які ще залишаються небезпечними, є велика лісиста місцевість, куди не можна заходити, і також 20-кілометрова відстань від державного кордону повністю залишається замінованою”, сказав він.

Через обстріли на деякі прикордонні території рятувальники не можуть підійти. По Сумській області росіяни за день випускають близько 200 мін. Найбільш небезпечними є так звані повторні обстріли.

“У нас було багато поранених, є, на жаль, загиблі рятувальники, які постраждали якраз під час повторних обстрілів. Це відбувається таким чином: йде обстріл, на місце виїжджають протягом 5-10 хвилин рятувальники, починають рятівні роботи, адже дуже важливо в перші хвилини витягти тих, хто знаходиться під завалами. А десь за 30 хвилин іде повторний обстріл, який накриває вже працівників поліції та рятувальних служб, які є на місці”, пояснив міністр.

За останні тижні кількість ворожих атак на Сумську та Чернігівську області зросла. Окупанти обстрілюють регіони щодня кілька разів.

На Сумщині це може бути пов’язано з тим, що загарбники непокояться через можливий контрнаступ ЗСУ на їхньому напрямку, вважає голова військової обласної адміністрації Дмитро Живицький.

Від ранку 10 липня Білопільська громада перебуває під ворожим вогнем. Росія веде обстріли з різних видів зброї зі своєї території.