18 ракетних систем Сполучені Штати Америки передаватимуть кілька років

“Хаймарси” закуплять у виробника

США пообіцяли Україні 18 високомобільних артилерійських ракетних систем разом із боєприпасами “Хаймарс”. Уточнюють, що передадуть їх протягом кількох років. Закуплять у виробника, а не заберуть з американських складів.

“Боєприпаси М30А1 офіційно в армії. Цьому не можна не радіти, пише волонтер Павло Нарожний у фейсбуку. Раніше в нас був один снаряд для “Хаймарс” М31А1, фугас із дальністю 84 кілометри. Зараз з’явилися М30А1, тобто боєкомплект нафарширований кульками з карбіду вольфраму та сталі. 182 тисячі штук у кожній ракеті. Вибухає над головами в частково мобілізованих росіян. Або під ногами. Завдання такого боєкомплекту не вбити, а поранити. Щоб потім усе життя лікарі діставали ті кульки з печінки чи легенів. Відповідь союзників на мобілізацію. Боєкомплект вважався якоюсь мірою “нелюдяним”, тому нам його не надавали. А постачали протиінфраструктурні ракети”.

До останнього пакету допомоги США також входять 150 броньованих високомобільних багатоцільових колісних машин “Хамві”, 150 тактичних автомобілів, обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, бронежилети й тактичні захищені системи зв’язку, системи спостереження та оптики, 20 багатофункціональних радарів, що можуть відстежувати повітряні об’єкти й загрози, зокрема мінометний та артилерійський вогонь, два радари для безпілотних авіаційних систем.

Зенітно-­ракетні комплекси ­”НАСАМС” Сполучені Штати Америки нададуть Україні протягом двох місяців, заявив речник міністерства оборони США, бригадний генерал Патрік ­Райдер.

 Ці оборонні системи ще більше посилять захист України від повітряних загроз, каже Райдер.

Система складається з радара, удосконаленої ракети повітря-повітря середньої дальності та центру розподілу вогню. Дає можливість ідентифікувати, вражати та знищувати ворожі літаки, безпілотні літальні апарати та крилаті ракети.

18 самохідних артилерійських установок RCH-155 погодилася продати Німеччина Україні. Просили про це ще два місяці тому. Коштуватимуть 216 млн євро. Такі гармати можуть вражати ціль за 54 км. Випускають дев’ять високоточних снарядів за хвилину.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”